.:Odkáž Pande:.



.:Banery:.
Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!

Panda Červená Panda červená alebo panda malá (Ailurus fulgens) je druh z čeľade medveďovité. Vyskytuje sa v Himalájach v Bhutáne, južnej Číne, Indii, Laose, Nepále a Mjanmarsku. Na svete ostalo len 2500 dospelých jedincov. Po čínsky sa volá doslova "malá panda" (小熊貓 , pinyin: xiǎo xióng māo).
Dĺžka teľa pandy červenej je 50 až 60 cm, dĺžka chvostu 30 až 50 cm a má hmotnosť okolo 3 až 4,5 kg. Dožívá se až 14 rokov. Jej domovom sú horské lesy v podhorí Himalájí v južnej Číně a Barme. Preklad čínskeho názvu do angličtiny se stal podkladom pre pomenovanie webového prehliadača Mozilla Firefox.

Panda Červená Spôsob života: Pandy červené sú najviac aktívne pri východe a západe slnka a v noci. Väčšinu dňa trávia hľadaním potravy, kŕmením sa a odpočívaním na vetvách stromov alebo v dutinách. Pandy musia šetriť energiou pretože bambus má nízku energetickú hodnotu. Po zemi sa pohybujú pomalou chôdzou, no na stromoch sú relatívne čulé, svoj chvost používajú na udržanie balansu.

Rozmnožovanie: Obdobie párenia nastáva od januára do polovice marca. Gravidita samíc trvá 112-158 dní, mláďatá (obvykle 1-4) sa rodia slepé a sú úplne závislé na rodičovskej starostlivosti. Z brlohu sa vynoria po prvý krát vo veku približne troch mesiacov. Odstavené sú vo veku jedného roka a pohlavnú dospelosť dosahujú vo veku 18 mesiacov.

Panda Červená Potrava a lov: Pandy sa živia takmer výlučne bambusom, príležitostne i ovocím, bobuľami, semenami rastlín, hmyzom či inými malými živočíchmi, ak sú dostupné.

Ohrozenie/stav populácie: Pandy červené sú vážne ohrozené stratou a fragmentáciou biotopov odlesňovaním, čo je spojené s nedostatkom dostupného zdroja potravy – bambusu. Pandy sú tiež ohrozené pytliactvom, pretože ich kožušina je vysoko cenená na ilegálnych trhoch ďalekého východu.